Coronavirus - COVID-19

Samen op afstand

Op deze pagina vind je alle gemeentelijke informatie van Kraainem over het coronavirus, rechts onder ‘Nieuws’ vind je recente updates.

Op www.info-coronavirus.be en op de website van het crisiscentrum staat alle officiële en recente informatie over de coronacrisis en antwoorden op veel gestelde vragen.

Op de hoogte blijven van nieuwe maatregelen en verwittigd worden bij crisissituaties? Schrijf je in op BE-alert.

Heb je hulp nodig? Het OCMW kan je helpen

Laatste maatregelen

Alle updates vind je op de website van het crisiscentrum.

08-01-2021: De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben vandaag via videoconferentie in het Overlegcomité de coronasituatie besproken. De situatie in ons land evolueert sinds enkele weken positief en is gunstiger dan in een hele reeks andere Europese landen.

Het Overlegcomité stelt met name vast dat het aantal besmettingen langzaam daalt. Ondanks deze algemene dalende trend, stijgt het reproductiegetal opnieuw licht (Rt = 1,004). Ook de bezettingsgraad van intensieve zorgen blijft op een hoog niveau.

Het is volgens het Overlegcomité echter nog te vroeg om de eventuele impact van terugkerende reizigers, de voorbije feestdagen en de heropening van de scholen te evalueren.

Het Overlegcomité heeft daarom de volgende beslissingen genomen:

 • Verplicht thuiswerk blijft aangehouden. Er komen meer controles op de werkplekken van werknemers die in quarantaine moeten zijn.
 • Niet-essentiële reizen blijven ten zeerste afgeraden. Er komen meer controles op het naleven van testing en de verplichte quarantaine na een niet-essentiële reis. Ook de controles van het terugkerend reisverkeer over de weg zullen worden opgedreven. De huidige regels voor reizen zullen gelden tot zeker na de Krokusvakantie.
 • Sneller vaccineren. Het Overlegcomité vraagt de Taskforce Vaccinatie om het vaccineren te versnellen en efficiënter te maken. Het nieuws over de verdubbeling van de Europese aankoop van vaccins van Pfizer en BioNTech is in dat kader van bijzonder belang.
 • Meer testen. De ministers van Volksgezondheid en de Taskforce Testing krijgen de opdracht om binnen de huidige testcapaciteit het aantal PCR-testen en antigeentesten op te voeren.
 • Waakzaamheid in het onderwijs. Extra aandacht moet gaan naar het respecteren van de sanitaire maatregelen en het respecteren van de quarantaine van schoolgaande jongeren, in het bijzonder voor schoolgaande jongeren uit onze buurlanden die een minder gunstige epidemiologische situatie kennen.

Het is van belang om deze zes gouden regels te blijven volgen:

 1. Was en ontsmet je handen geregeld
 2. Doe je activiteiten liefst buiten
 3. Denk aan kwetsbare personen
 4. Hou minstens 1,5 meter afstand
 5. Beperk je nauwe contacten
 6. Volg de regels over bijeenkomsten

Vaccinatie

In december 2020 is België gestart met de vaccinatie tegen het coronavirus. Vaccinatie is vrijwillig en gratis voor elke burger. Meer informatie vind je op www.info-coronavirus.be

Mondmaskers

In de provincie Vlaams-Brabant blijft het verplicht om een mondmasker bij je te hebben als je de deur uitgaat. Het dragen van een mondmasker is verplicht in Vlaams-Brabant op bepaalde openbare plaatsen (markten, kermissen, evenementen, recyclageparken en alle voor publiek toegankelijke gebouwen), alsook voor toeschouwers bij sportactiviteiten. Voor kinderen jonger dan 12 jaar gelden deze verplichtingen niet.

Het is belangrijk om afstand te houden om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Is het niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden? Gebruik dan een mondmasker om elkaar te beschermen.

Gebruiksaanwijzing mondmaskers

Let op:

 • Het is ook verplicht om een mondmasker te dragen in de Potaardestraat. Deze beslissing kan je nalezen in het burgemeesterbesluit.
 • Op en rondom de speelpleinen is het verplicht voor begeleiders/ouders om een mondmasker te dragen.
 • Op het recyclagepark in Wezembeek-Oppem is het dragen van een mondmasker momenteel ook verplicht.

Bericht aan de lokale handelaars

Heropening van winkels onder strikte voorwaarden

Niet-essentiële winkels mogen opnieuw openen met vanaf 1 december 2020. Er gelden echter strikte hygiënische voorwaarden:

 • Strikte opvolging van de basisregels zoals handen wassen, afstand houden en het dragen van een mondmasker.
 • Preventiemaatregelen moeten zichtbaar aangekondigd zijn voor alle bezoekers, inclusief personeelsleden en leveranciers.
 • Aan de ingang moet ontsmettende handgel ter beschikking zijn; iedereen die de winkel betreedt moet zijn/haar handen ontsmetten.
 • Personeel krijgt een passende opleiding.
 • Individueel winkelen met één volwassene per winkelbeurt. Het gezelschap van kinderen tot en met 18 jaar wordt zoveel mogelijk beperkt.
 • Een winkelbezoek wordt tot een minimum beperkt en duurt maximaal 30 minuten.
 • Winkels zijn verantwoordelijk voor het beheer van de wachtrijen buiten de winkel. Er moet toezicht zijn op buitenstaande wachtende winkelaars, zodat de afstandsregels gerespecteerd worden. De organisatie buiten de winkel gebeurt volgens de richtlijnen van de lokale overheden.

De voorwaarden hebben ook betrekking op het maximaal aantal klanten per vierkante meter toegankelijke vloeroppervlakte:

 • Voor winkels geldt de norm van één klant per 10 m².
 • Winkels met een oppervlakte van minder dan 20 m² laten maximaal 2 klanten tegelijk toe, mits respecteren van de afstandsregels.
 • Grote winkels van meer dan 400 m² dienen verplicht een toegangscontrole te voorzien.
 • De toegang tot de winkelcentra, winkelstraten en parkings wordt door de bevoegde gemeentelijke overheid, in overeenstemming met de instructies van de minister van Binnenlandse Zaken, zo georganiseerd, dat de afstandsregels kunnen worden gerespecteerd, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.

Het gemeentebestuur zal toezicht houden of de maatregelen rond de winkels gerespecteerd worden. Het is eveneens belangrijk dat de publieke toegankelijke ruimtes verlucht worden. Om na te gaan of de ruimtes voldoende verlucht zijn, zijn er CO2 meters beschikbaar gesteld door de gemeente. Deze zijn aan te vragen via het nummer 02 719 20 40.

Bekijk hier het ministerieel besluit.

Openingsuren en bereikbaarheid gemeentelijke diensten

Het gemeentehuis en het OCMW zijn zeker tot 31 december 2020 enkel toegankelijk op afspraak, voor meer informatie en updates: https://www.kraainem.be/nl/Openingsuren-contact.